недеља, 20. новембар 2011.

Крстовданска декларација

Отачаствени покрет Образ је државотворна организација која је настала на идејама Небојше М. Крстића. У последње две деценије то је био једини артикулисани глас србског светосавског национализма. Председник и Оснивач покрета Небојша М. Крстић убијен је у ноћи између 3. и 4. децембра 2001. године. Његовом смрћу покрет је претрпео ударац од кога се никад више није опоравио. И ако покрет званично није претрпео никакав раскол од убиства свог председника, његовом смрћу је уведен у озбиљну кризу од које се никад није опоравио. Покрет је самовољно као НВО регистровао главни секретар Младен Обрадовић и тиме ефективно спречио сазивање Сабора покрета услед чега је највећи део тадашњег чланства прекинуо све своје активности у покрету. Жалосно је да се у периоду од последњих 10 година та ситуација није побољшала, напротив, услед недостатка искуства и свести под Обрадовићевим вођством покрет је изгубио углед који је стекао за време Небојше М. Крстића. Имајући све ово у виду доле потписани одбори “Отачаственог покрета Образ“ доносе следећу
Д  Е  К  Л  А  Р  А  Ц  И  Ј  У

1. Не признајемо легитимитет садашњег “руководства“ “Отачаственог покрета Образ“.
2. Одлуке тренутног “руководства“ вишеструко компромитују покрет и мењају га до непрепозантљивости у односу на основне циљеве.
3. Идентитет покрета је услед ових активности угрожен и профанисан.
4. До данас није одржан ни један Сабор и није легално изабран ни један орган покрета.
5. Аргументоване примедбе и сугестије више одбора годинама се занемарују и игноришу.
6. Физичка, лична и правна безбедност чланова покрета неодговорним акцијама доводе се стално у питање.
7. Пријемне процедуре чланства доведене су до апсурда, у редове сабораца примају се појединци без обзира на зрелост, личне и моралне квалитете.
8. Садашње руководство покрета се отворено дистанцирало од идеја Оснивача покрета Небојше М. Крстића.

Ово су само неки од многобројних разлога за доношњење ове декларације. У обавези да се од злоупотребе сачува изворни дух државотворне идеје оснивача покрета Небојше М. Крстића, ми доле потписани одбори овом декларацијом задржавамо право и преузимамо обавезу да својим унутрашњим заједничким деловањем учинимо све да деловање покрета вратимо изворним принципима. Уједно позивамо и остале одборе који баштине идеје Небојше М. Крстића да се својим потписом прикључе овој декларацији и одбију сваку даљу послушност тренутном “руководству“. Одбори-потписници ове декларације имају се сматрати јединим легитимним носиоцима идеје “Отачаственог покрета Образ“ на територијама на којим делују.
Сви новоформирани и самопрокламовани одбори настали на територији потписника ове декларације, сматрају се нелегалним и нелегитимним јер би били формирани од исто тако нелегитимног “руководства“.

Нема коментара:

Постави коментар